четвер, 30 листопада 2017 р.

«Маленька Швейцарія» в Україні

        "Маленька Швейцарія" в Україні
     Буцький каньйон на Черкащині називають одним із наймальовничіших місць Центральної України. Він розташований на річці Гірський Тікич біля села Буки (кордон Черкаської та Вінницької областей) і входить в сотню найкрасивіших місць України, а також в рейтинг "Семи чудес Черкащини", де займає друге місце.
Тут протікає річка Гірський Тікич, високі скелясті береги якої й утворили Буцький каньйон. Річка тече в протерозойських гранітах, вік яких оцінюється в 2 млрд років. Каньйон вузький, місцями 20–40 метрів завширшки, і досить глибокий для степової місцевості — до 20 метрів.
   

Звивистий і довгий, він починається від штучного двометрового перекату колишньої греблі ГЕС, який називають водоспадом Вир. Біля шумного водоспаду ще в ХІХ столітті побудували великий водяний млин, від якого збереглися доволі мальовничі руїни. Мешканці навколишніх сіл називають Буцький каньйон «маленькою Швейцарією» і пишаються, що він представляв Черкаську область у конкурсі «7 природних чудес України». Кам’яними берегами, що нависають над стрімкою водою, можна милуватися з самого центру села Буки — з моста через Гірський Тікич.

     Далі за течією знаходиться найцікавіше місце для туристів і відпочивальників, де високі гострі скелі нависають просто над рікою. Місцевий пейзаж дивно нагадує скандинавську довгу, вузьку морську затоку, яка часто тягнеться далеко всередину узбережжя (фіорд) і абсолютно нехарактерна для Центральної України. Це чудо природи не залишилося непоміченим, і з 1972 року Буцькому каньйону присвоїли статус державного пам’ятника природи місцевого значення
     Найбільш чудовий каньйон навесні. Він покритий свіжим яскраво-зеленим різнотрав’ям із квітучими дикими тюльпанами. До Буцького каньйону часто з’їжджаються альпіністи, оскільки скелі над Гірським Тікичем ідеально підходять для скелелазіння. 

Немає коментарів:

Дописати коментар