субота, 9 грудня 2017 р.

Рахів — місто-рекордсмен

                      Рахів — місто-рекордсмен
1. Рахів знаходиться на висоті 430 метрів над рівнем моря — найвище серед усіх районних центрів країни. До речі, назва міста походить від прізвища братів Рах, про яких ідеться у першій письмовій згадці про поселення тут 1447 року. Цьому місту вже 570 років.
2. У Рахові починається річка Тиса, найдовша притока Дунаю. Її назва походить від слова «потіск» — початок, витік. У межах Рахова вона простягається на 200 кілометрів, а в цілому її довжина — майже 1000 кілометрів. У світі Тису знають не мілководною, як у Рахові, а повноводною судноплавною річкою. Тиса є природним кордоном між Україною та Румунією.
3.У Рахові виготовляють трембіти, занесені в Книгу рекордів Гіннесса. Їх можна побачити у музеї Карпатського біосферного заповідника.

4. Рахівський районний центр знаходиться найближче до географічного центру Європи, тому туристи часто називають Рахів «містечком у центрі Європи».
                       

5. У Закарпатській області лише у Рахівському районі живуть гуцули.


6.У Карпатському біосферному заповіднику є праліси, стародавні незаймані ліси, які у 2008 році внесли до Списку Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО на рівні з Єллоустонським парком і найвищими водоспадами світу. Це єдиний природний об’єкт в Україні, що є частиною спадщини ЮНЕСКО.
7.У дендропарку «Буркут» ростуть найвищі модрини, єдині хвойні дерева, котрі на зиму скидають гілочки. Тут вони сягають висоти 50-60 метрів.
8. Рахову належить ще один рекорд - найбільший перепад висоти між вулицями - 600 м: від найнижчої (400 м) до найвищої (1000 м)
9. Велопробіг «Стежками опришків» є найскладнішим серед усіх велопробігів в Україні. Перше кільце, котре долають учасники, має у довжину 40 кілометрів, інше — 80. Маркування (жовті крапки і стрілки) на стовпах для велосипедистів можуть слугувати орієнтирами  і для піших туристів.
10. Закарпатська область єдина в Україні межує із чотирма країнами: Польщею, Словаччиною, Угорщиною і Румунією.

Немає коментарів:

Дописати коментар