понеділок, 2 жовтня 2017 р.

Найбільший у світі глобус

           Найбільший у світі глобус
     У головному офісі американської компанії DeLorme, лідера з виробництва картографічної продукції, знаходиться найбільший у світі  глобус, що обертається. Величезна Земна куля називається Ерта і становить 12,5 метра в діаметрі та важить дві з половиною тонни. Він дуже великий і, щоб побачити північну півкулю, вам доведеться піднятися сходами на третій поверх.

Глобус Ерта був представлений у 1998 і побудований протягом двох років. Його масштаб дорівнює 1:1 млн. (один міліметр на його поверхні відповідає одному кілометру на поверхні Землі). Це дало змогу будівельникам додати багато деталей, таких як дорожні мережі та міські райони, а також вказати безліч корисної інформації. База даних для нанесення поверхневих зображень становила 140 гігабайтів. Це були рекордні цифри, як для 1998 року, коли ще не були винайдені Карти Google.
     Земна куля розміщена на каркасі з більш ніж 6000 алюмінієвих труб, покритих 792 аркушами карт. Як і більшість глобусів, Ерта встановлена ​​під кутом у 23.5 градуса – саме такий осьовий нахил має Земля. Консольна конструкція з двома двигунами повільно обертає земну кулю.  Один повний оберт відбувається 18 хвилин. Швидкість може бути збільшена: повний оберт  за одну хвилину, або уповільнена: повний оберт за годину. 

     У 1999 Книга Світових рекордів Гіннесса підтвердила, що це найбільший глобус серед коли-небудь створених. Попереднім рекордсменом був глобус, розташований в італійському Пезаро – але він був менший на 9 футів.
Земна куля розміщена в триповерховому скляному атріумі, красиво освітленому вночі.


                      

Немає коментарів:

Дописати коментар