понеділок, 23 жовтня 2017 р.

Подорож «Сколівськими Бескидами»

     Подорож «Сколівськими Бескидами»
       Про магічну чарівність наших Карпат можна говорити нескінченно. Чим частіше буваєш тут, тим більше хочеться знати про кожен куточок благословенного краю. Одна зі справжніх родзинок Карпат – національний природний парк «Сколівські Бескиди». Це невимовна краса і переконалися в цьому учні та вчителі нашої школи. Просто вражає…
   Сколівські Бескиди - невисокий гірський масив у Східних Карпатах. Займає південь Львівської області та частину Івано-Франківської.  Назва пішла від міста Сколе, що розташоване у середині масиву. Головними  принадами природного парку є невеликий комплекс Кам’янецьких водоспадів; джерело із, як запевняють місцеві жителі, живою водою, а також озеро із життєрадісною назвою «Мертве».
Водоспади на річці Кам’янка, хоч і невеликі, зате досить мальовничі.



    Гідрологічна пам’ятка природи – водоспад річки Кам'янка. Унікальний гірський рельєф створив скелясті береги річки, які сягають висотою до 20 метрів. Долиною цієї прохолодної річки трапляється багато дрібних водоспадів, найвідоміший з яких – водоспад Кам’янка. Його бурхливий потік спадає з висоти 7 метрів, захоплюючи та чаруючи своєю красою!
 



Зовсім поруч, перейшовши місток, можна втамувати спрагу з джерела Живої води, що вирує з глибин Карпатських гір.
Парадоксально, але поруч з водоспадом та джерелом Живої води розмістилося Журавлине озеро, яке ще називають Мертвим озером, через велику насиченість
сірководнем, тому в ньому відсутні вищі живі організми. 
       Незвичайна водойма була утворена на одній з місцевих височин у результаті провалу гірських порід. Протягом тисячоліть прірва заповнювалася залишками рослинності й водою з двох джерел, які протікають тут, але життя в озері так і не з’явилося, оскільки на його болотистому дні відбувається постійний процес перегнивання біологічної маси. Вуглекислий газ, що виділяється при цьому у величезних кількостях, не дає можливості зародженню і розвитку в цій воді якої-небудь флори і фауни, через що озеро й отримало свою назву.
   Скелі Довбуша - унікальні кам’яні глиби-пісковики, що підіймаються на висоту до 80 м та простягаються на 1 км, були утворені на дні моря, що було тут понад  70 млн років тому! Кам'яний лабіринт завширшки 200 м тягнеться серед буково-смерекового лісу зі сходу на захід майже на 1 км. Назва комплексу пов’язана з легендарним в Карпатах Олексою Довбушем. І хоча сам він тут не бував, проте слава про нього простягнулась по усіх Карпатах. От і кажуть є десь в Карпатах камінь – його Довбуш приніс, а під ним скарб свій сховав. А може він десь під камінням скель  Довбуша?
         Тустань – ранньосередньовічна наскельна фортеця-град і митниця ІХ—ХІІІ сторіччя і просто унікальна пам’ятка історії та архітектури аналогів якої немає в Європі. Сьогодні давньої фортеці вже немає, однак частково було відтворено частокіл фортеці, а в скелях можна вгледіти залишки дерев’яних конструкцій. Після невеличкої екскурсії в музеї для кращого уявлення як то воно було, скелі неймовірної форми та атмосфера Середньовіччя повернули нас в ті буремні часи.
                                                                                                   
            
      Екскурсія виявилась досить цікавою, а головне – що ми, діти асфальту, цілий день дихали неповторним карпатським повітрям. Назад верталися з купою вражень! А яке ваше улюблене місце відпочинку в Карпатах?

Немає коментарів:

Дописати коментар