пʼятниця, 6 липня 2018 р.

Водоспад «Червоні камені»

               Водоспад «Червоні камені»
    Каскадний водоспад, відомий як «Червоні камені», – водоспад на річці Кам'янці (притока Базавлуку). Гідрологічна пам'ятка природи місцевого значення, об'єкт природно-заповідного фонду Дніпропетровської області.
Розташований біля села Токівське Апостолівського району Дніпропетровської області.

Шолоховський (Токівський) каскадний водоспад – по праву вважається однією з найкрасивіших місцин на Дніпропетровщині. 140-метровий водоспад складається не лише з каскадів, висота яких досягає близько півтора метри, але й з порогів та гранітних купелей. Водоспад – «молодший брат» Дніпровських порогів, пам’ятник природи, створений відрогами Українського кристалічного щита ще в мезозойську еру. На цій території був проведений ряд археологічних розкопок, в результаті яких були знайдені сліди стародавніх поселень.


 Свою назву – «Червоні камені», він отримав тому, що гранітні породи, серед яких протікає водоспад, мають характерний червонуватий відтінок. Раніше у цих місцях розташовувався каменедробильний завод, знайти сліди видобутку можна і сьогодні. Добутий тут граніт використовувався для спорудження багатьох будівель. Наприклад, їм облицьовували мости і станції метро. Через підривні роботи, які велися під час видобутку каменю, водоспад постраждав. А рідкісні рослини, які росли у цій місцевості, зникли.



   Насолоджуватися красою водоспаду, довжина якого близько 14 метрів, найкраще навесні, коли бурхливі потоки особливо повноводні. Водоспад складається не тільки з каскадів, висота яких сягає півтора метра, але також порогів і гранітних «ванн», що є його родзинкою.



Немає коментарів:

Дописати коментар