неділю, 27 грудня 2015 р.

Проект "7 чудес Кривого Рогу"

                       ПРОЕКТ
                                    «7 чудес Кривого Рогу»


Автори проекту:  Ляшенко Софія, Короткова Каріна - учениці 7-Б класу
П’ятихатської ЗШ І-ІІІст. №1 

Керівник проекту: Бандуріна А.М.

Дата екскурсії: 23 жовтня 2015 р. 

 Маршрут екскурсії: Скелі  МО́ДРу -  Залізорудний кар'єр Південного гірничо-збагачувального комбінату -  Геолого-мінералогічний музей - Квітковий годинник - Парк Правди - Ботанічний сад.

    Мета  проекту:
  •         розширити знання   про географію та культуру міста Кривого Рогу;
  •          активізувати та розвивати  пізнавальну активність;
  •          виховувати екологічне ставлення до природи, любов до Батьківщини;
  •           розвивати дослідницькі навички через екскурсію
Основні завдання:
  •         організувати  краєзнавчі подорожі Криворіжжям;
  •         відвідати природоохоронні об’єкти Кривого Рогу;
  •         визначити, відвідати і описати сім чудес міста;
  •          пробудження інтересу до історико-культурної спадщини Криворіжжя
           
                                                         Опис проекту
                                                  
       Ми – українці! Ми любимо нашу країну і пишаємося нею. Україна - це прекрасна чудова земля, яка розкинулася на тисячу кілометрів. На такій величезній території і велика різноманітність природи: тут є і гори , і низовини, і височини, і балки, і яри. Як добре, що ми можемо вивчати географію своєї країни подорожуючи. Для своєї подорожі ми обрали місто Кривий Ріг. Квітучий Кривий Ріг - гордість народу, честь України. Це місто, що має значні промислові потужності, величезний науковий потенціал, незрівняні культурні пам’ятки, своєрідні традиції, дивовижні природні куточки. Сучасний Кривий Ріг – це велике індустріальне місто, де розташований один з найбільших в світі металургійних заводів, який посів 6-те місце в світі по виробленню залізорудної  сировини. Місячний обсяг виробництва промислової продукції дорівнює аналогічним показникам столиці України міста Києва. Кривий Ріг – ще й найдовше на нашому континенті місто. Сучасний Кривий Ріг – це місто-богатир. За довжиною місто займає друге місце в світі, поступаючись лише Ванкуверу в Канаді. Загальна довжина трас – 1195 км. Місто витягнулось вздовж Інгульця з півночі на південь на 126км. Багатство міста – не тільки його потужний виробничий комплекс, а й значна мережа закладів освіти, спорту, охорони здоров’я та культури.
       КРИВИЙ РІГ - УНІКАЛЬНЕ МІСТО...
Знаєте про це,чи ні?
Відкривайте нашу книгу рекордів!!!
       Вам відомі 7 чудес світу, а ми хочемо познайомити з сімома чудесами Кривого Рогу. До них відносяться: Скелі  МО́ДРу, Залізорудний кар'єр Південного гірничо-збагачувального комбінату,  Геолого-мінералогічний музей,  Парк Правди,  Квітковий годинник,  Ботанічний сад,  300-річна груша.
       Ске́лі МО́ДРу — це справжній музей під відкритим небом та природний геологічний пам’ятник, який відноситься до природно-заповідного фонду Дніпропетровської області.. Скелі розташовані у Центрально-Міському районі Кривого Рогу Дніпропетровської області, в житломасиві МОДР Площа — 62 га. Являє собою групу скель на схилі долини р. Інгульця, які є фрагментом розрізу Криворізько-Кременчуцької провінції Українського кристалічного щита. Скелі складаються з двох масивів, які називають Великою і Малою Орлинкою.  Особливо нас вразила Скеля «Орлине гніздо,  розташована у селищі Нижня Антонівка.  Її довжина 25 м, а висота змінюється від 1 до 28 м.  Вік верхньої вікової межі порід, визнаний як 2050 млн. років.

           Ще однією визначною пам'яткою Кривого Рогу є залізорудний кар'єр Південного гірничо-збагачувального комбінату, один з найбільших в світі, довжина якого складає понад 3 км, ширина - 2,5 км, а глибина досягає 400 м.
Тут знаходиться «залізне» серце України. На це варто поглянути! В кар’єрі метушаться 100 тонні вантажівки, котрі здаються на фоні цієї величі просто мурахами, а поїзд на залізниці, котра прокладена тут же, виглядає не більше черв’ячка.
          Кар'єр - це архітектурне творіння, яке постійно розвивається та має складну  систему взаємодії виїмково-навантажувального (екскаватори) і транспортного (самоскиди, конвеєри) обладнання. Він ніколи не стоїть на місці. Подивитися на це рукотворне диво приїжджають туристи з усіх куточків світу. Панорама Кривого Рогу, якою ми милувалися з вершини відвалу за допомогою бінокля справила на нас неабияке враження.

   
           Криворізький геолого-мінералогічний музей був заснований в 70-х роках. На даний час в ньому експонуються більше 1700 зразків мінералів, гірських порід і корисних копалин. Звичайно, нас вразила така різноманітність. В музеї є експонати, що характеризують родовища корисних копалин України,  Росії, Білорусії, Казахстану, Узбекистану, Таджикистану, Туркменістану, Киргизстану, Вірменії, Грузії, Азербайджану, Афганістану, Єгипту, Алжиру, Ірану, Австрії, Мадагаскару, В'єтнаму, Японії, Канарських островів. За відносно короткий період існування в науково-дослідному геолого-мінералогічному музеї Криворізького технічного університету створена унікальна в регіоні експозиція. Музей перетворюється в авторитетний науковий, учбовий і просвітницький центр.


       Так, дійсно Кривий Ріг - місто промислове, місто шахт та заводів. Але незважаючи на це, в ньому є багато чого цікавого та  прекрасного! Як ось
квітковий годинник,  який потрапив до Книги рекордів Гіннеса.
         Криворізький квітковий годинник - споруда незвичайної архітектури і краси з діаметром циферблату 22 метри та довжиною хвилинної стрілки -12 метрів. Це найбільший квитковий годинник в світі. Циферблат годинника представляє собою бетонне коло, яке складається з 12 секторів висаджених 22 тис. квітів шести видів. Хід стрілки забезпечує часовий механізм, розташований під спорудою. У денний час кожна година супроводжуватиметься мелодійним дзвоном, а вночі годинник підсвічується. Цей годинник унікальний не лише через свій розмір, вражає також технологічне оформлення об’єкта. У цьому годиннику використана незвична система зрошування, яка вмонтована у велику стрілку годинника, а також система інфрачервоного випромінювання, яка дозволяє рослинам квітнути навіть узимку.

         Садово-паркової родзинкою Кривого Рогу є парк ім. Газети «Правда». Він був заснований в 1932 і вважається найстарішим у місті. Тут росте більше 40 сортів декоративних рослин, серед яких зустрічаються рідкісні види. Основними  пам’ятками парка є старовинні арки, підвісні мости, з яких відкривається приголомшливий вид на перехрестя річок Інгулець і Саксагань, і найчарівніша в Україні «Човникова станція». Звичайно, нам дуже сподобалися  різноманітні  атракціони і розваги, були в захваті від мотузкового парку . Це відмінне місце для відпочинку .

       У центрі України в місті Кривий Ріг розташований сад незвичайних дерев, квітів та чагарників -  це Криворізький ботанічний сад, площа якого становить понад 52 гектари. Він зберігає унікальну колекцію зникаючих рослин та гербарних зразків. Нині Криворізький ботанічний сад - об'єкт природно-заповідного фонду України загальнодержавного значення, а його дендрарій визнаний національним надбанням України. Лише тут можна побачити понад 60 видів рослин, занесених до Червоної Книги України, та близько 40 зразків, які знаходяться під охороною Світового та Європейського червоних списків. У  ботанічному саду можна побачити як звичні для українського ока маки, бузок та тюльпани, так і білосніжний катран, сонячно-жовту сон-траву, карликові півники, весняний горицвіт та золотий адоніс. Найбільше нас вразила  велика плантація карликових хризантем,  які милують око розмаїттям кольорів.

       Найстаріша груша росте у Кривому Розі. Груша сорту лимонка. Досі щороку щедро плодоносить. Ви уявляєте, її вік - понад 300 років! Це рідкісний випадок “довгожительства” серед плодових дерев - зазвичай вони живуть 50-60 років. Стовбур цієї груші має в обхваті 3 м 65 см, висота дерева 13,5 м, діаметр крони 15 м. Незважаючи на свій “похилий вік”, це дерево й досі родить, щороку дає великі врожаї соковитих і смачних плодів.  Груша росте з 1789 року на подвір'ї жителя Саксаганського району В. Ф. Харитонова. Посаджена міщанином Герасимом Харитоновим. В 2006 році грушу оглядали фахівці кафедри геоботаніки Дніпропетровського національного університету та підтвердили унікальність цього дерева та його наукову цінність.
Цікаво, що дерево не вражається шкідниками і досі може бути прекрасною основою для виведення нових сортів груш.

     Є також багато інших цікавих та красивих місць та споруд  у  місті  Кривий Ріг. Це місто залишається у серці кожного, хто хоча б раз у ньому побував, торкнувся святинь українського народу, ввібрав у себе його історію, мову, культуру. Ми гарно відпочили, розширили свої географічні та краєзнавчі знання, насолодилися красою, получили естетичне задоволення.
Фото Бандуріної А.М. та Ляшенко С.

4 коментарі:

  1. Дуже цікава, інформаційно насичена проектна робота. Молодці!

    ВідповістиВидалити
  2. Якщо у вас були фінансові проблеми, то вам пора посміхнутися. Вам потрібно лише зв’язатися з паном Бенджаміном, вказавши суму, яку ви бажаєте позичити, та період виплат, який вам підходить, і ви отримаєте позику протягом трьох робочих днів. Щойно я в шостий раз отримав позику в 700 тисяч доларів терміном на 180 місяців з можливістю виплати до закінчення терміну дії. Містер Бенджамін допомагає мені в оренді. Зв’яжіться з ним, і ви побачите, що це дуже чесна людина з добрим серцем. Його електронна адреса - 247officedept@gmail.com, а його номер телефону в WhatApp - + 1-989-394- 3740.

    ВідповістиВидалити