вівторок, 15 травня 2018 р.

Українське диво - яблуня-колонія

            Українське диво - яблуня-колонія
  На околиці старовинного м. Кролевець Сумської області знаходиться особливий, унікальний об’єкт природно-заповідного фонду України – ботанічна пам’ятка природи загальнодержавного значення “Яблуня-колонія”. Зовні – це яблуневий кущ, орієнтовний вік якого – понад 200 років.


     Серед пам’яток природи області „Яблуня-колонія” – найцікавіша. У яблуні давно вже немає її первісного материнського стовбура. Сьогодні на одному з міських майданів, за металевою огорожею, на площі близько 1000 квадратних метрів лежать у різних напрямках 15 прирослих до землі стовбурів – її дітей чи онуків, а, може, правнуків та праправнуків… Загубився початок цього життя десь у сивій давнині.


Неперевершеною, ніде більш незнаною особливістю яблуні є її здатність до самостійного укорінення гілками, а значить – до продовження життя. Коли один з прирослих до землі стовбурів має відмерти, його віти стрімко нахиляються до землі і теж приростають. Набравшись сил, вже не віти, а деревця піднімаються знову догори, рясно вкриваючись цвітом навесні та червоно-білими, приємними на смак яблуками восени.

      За свідоцтвом, що залишив місцевий житель, фахівець райсільгоспуправління М. Дубинка, в 1970 році на землі лежало 9 стовбурів яблуні діаметром 30-40 см. Сьогодні їх кількість майже подвоїлась. Дивна яблуня за цей час омолодилась, розрослася вшир. Вік яблуні значно більший за 200 років. Про сиві часи, пов’язані з віком яблуні, свідчить і надмогильна плита, що покоїться в тіні її гілок. На ній викарбуване:
“Князь Петр Сергеев сын Мещерский
родился 1780 августа 24
умер 1848 февраля 18
от роду 68 лет.”
Напевно, полюбляв князь посидіти в тіні гілок яблуні, скуштувати її смачне кисло-солодке яблуко…



 Саме через це одна з поширених місцевих назв яблуні – “княжа”. А ще люди називають її “крученою” через покрученість стовбурів або “лозівкою” – через здатність рости кущем.
         Наукового пояснення феномену Кролевецької яблунi немає. Дослiджували й пагонцi, й грунт - ничого особливого. Та й радиацiя у нормi. Багато рокiв ентузiасти намагаються виростити яблуню з пагонцiв та насiння, але виростають звичайнi яблунi. Бiоенергетики довели, що енергiя яблунi омолоджує людей, а тi, що живуть у селах, стверджують: якщо постояти, притулившись до стовбуру, перестають болi у спинi.



Немає коментарів:

Дописати коментар