середа, 20 червня 2018 р.

Кришталево чисте озеро Росохан

             Кришталево чисте озеро Росохан
    Маловідоме гірське озеро Росохан – гiдрологiчна пам`ятка природи мiсцевого значення площею 4,7 га. Озеро розташоване на схилах хребта Аршиця на висоті 1120 м    і живиться водами з г. Верх-Менчелик (1554 м), в межах Рожнятівського району Івано-Франківської області.



Розміри самого озера відрізняються залежно від пори року та кількості опадів. У середньому довжина озера становить бл. 60 м, ширина 20 м, глибина – до 4,5 м. Явного вхідного, як і вихідного русла немає, дно кам’янисте.


Вода холодна навіть влітку і чиста, в ній відсутні ознаки життєдіяльності мікроорганізмів, що може свідчити про наявність у складі води мінералів До речі, у Росохані намагались розводити рибу. І навіть не один раз. Жодна спроба, щоправда, результатів не принесла. Тому причиною може бути склад води. Людям її пити можна, бо ж чиста і не застоюється, а от рибам чогось тут не затишно. Вода не прогріватиметься вище 11-15 градусів влітку — це ж 1 120 метрів над рівнем моря. За однією з версій, озеро утворилося внаслідок падіння метеорита.

Велике, гарне і головне усамітнене озеро у Ґорґанах. Хочете тиші на фоні незайманої природи, озерної містики та прозорої води до самісінького дна? Вам однозначно сюди!

Фото Дмитра Григорчака

Немає коментарів:

Дописати коментар