неділя, 5 лютого 2017 р.

Гаваї - найвіддаленіше жиле місце на Землі

        Гаваї - найвіддаленіше жиле місце на Землі

П'ятдесятим штатом США в 1959 році стали Гаваї. У тому ж році за Гаваями було закріплено офіційне прізвисько «штат Алоха» (штат гостинності). Гаваї - єдиний штат США, де білі люди знаходяться в меншості.

 Гаваї - найвіддаленіше жиле місце на Землі: острови віддалені на 3850 км від штату Каліфорнія (США), на 6195 км від Японії і на 7885 км від Китаю. Незважаючи на це, на Гаваях найвища щільність населення серед всіх штатів США.


На Гаваях свій власний часовий пояс, Гавайське стандартний час (HST). Тут немає переходу на літній/зимовий час, так що влітку час на Гаваях відстає від часу західного узбережжя США на дві години, а взимку - на три години.

 Гонолулу - найбільший місто в світі, оскільки згідно Конституції Гаваїв, всякий безіменний острів належить до округу, який відноситься до Гонолулу. Таким чином, до Гонолулу відноситься майже весь острів Оаху, а також незаселені Північно-Західні острови. До речі, Гаваї - єдиний штат, територія якого постійно збільшується (за рахунок вулканічних вивержень).

 Мауна-Кеа є найвищою горою на Землі, якщо вимірювати від підніжжя гори до її вершини; 4205 м розташовані вище рівня моря, а ще 5181 м знаходяться під водою.

 У північного узбережжя острова Молокаї розташована найвища скеля в світі - понад 914 м у висоту, найвищий водоспад Кахива Фолс (660 м) і найдовший гавайський пляж Папохаку Біч (48 км). На острові Молокаї немає ні світлофорів, ні торгових центрів.

 На Північно-Західних островах можна знайти більше 7000 видів морських істот, чверть з яких не зустрічається більше ніде у світі. Одним з таких видів є тюлень-монах з чисельністю 1400 особин. Це острова також є притулком майже для всіх людей на Землі особин зеленої морської черепахи, яка знаходиться під загрозою вимирання.

 На острові Кауаї знаходиться найвологіше місце на Землі: щорічно на горі Вайалеале випадає до 10 метрів опадів.



 Гавайський алфавіт складається всього з 12 букв: 5 голосних (A,E, I, O,U) і 7 приголосних (H,K,L,M,N,P,W).


 Палац Иолани, розташований в центрі Гонолулу, є єдиним королівським палацом в США.


 Нііхау - це «заборонений острів» Гаваїв, що знаходиться у приватній власності. Населення острова складає 230 осіб. Островом володіє сім'я Робінсон, чиї предки купили острів у короля Камехамеха IV понад століття тому. Відвідати острів можна тільки при наявності запрошення від члена сім'ї Робінсон або від корінного гавайця, що живе на Нііхау.

Немає коментарів:

Дописати коментар