субота, 11 лютого 2017 р.

Унікальні рослини України


                        Унікальні рослини України
      Найдовговічнішим деревом України вважається тис ягідний, вік якого 4 тисячі років. У минулому ця рослина була поширена по всій лісовій зоні Європи, але повсюди її винищували через дуже цінну деревину - недаремно тис називають “королівським деревом”, а також “негний-деревом”. У нашій країні осередок цього дерева - княждвірський резерват поблизу Коломиї в Івано-Франківській області, загальна площа якого 206 гектарів.


        Найбільш високогірним деревом України вважається сосна гірська - її виявлено на висоті 2010 метрів на горі Піп Іван у Чорногорі в Карпатах. Вона невибаглива, може рости на кам’яних сухих скелях і розсипах із нерозвинутим шаром грунту. Ця сосна має вигляд криволісся висотою 2-4 метри або дрібних карликових екземплярів заввишки 20-30 сантиметрів.
     Рекордсмен за вмістом білків серед рослин України — люпин (61%). Однак поряд із білками його насіння містить отруйні алкалоїди, що утруднює використання цієї культури для харчових цілей. Навіть виведення безалкалоїдних, так званих солодких, сортів не зробило люпин замісником гороху або сої. Тим часом у насінні гороху білок становить 34%.


      Найменше дерево з тих, що ростуть в Україні, - верба туполиста. Висота її 12-15 сантиметрів, а зустрічається вона на вологих вапнякових скелях в альпійському поясі Карпат, зокрема на горі Близниця.

                      
Найменші квіти серез рослин України (діаметром 0,5 міліметра) мають водоплавна рослина ряска мала, що населяє стоячі води нашої країни, та вольфія безкоренева, яку можна побачити у водоймах Лісостепу.


    Найтяжчі коренеплоди має тамус звичайний - трав’яниста ліана, що росте на Південному березі Криму, а також різні види дискорей - до 40 кілограмів.


     

Немає коментарів:

Дописати коментар