четвер, 16 листопада 2017 р.

Вулкан Джау-Тепе

                  Вулкан Джау-Тепе
        Крим - унікальне місце, тут, на невеликій території, зосереджена величезна кількість різних геологічних об'єктів, у тому числі і вулканів.  
                         
    Слово «вулкан» у багатьох асоціюється з великою сопкою, що має жерло з якого вивергається розпечена магма. Вулкани бувають діючі та сплячі, але мало хто знає, що існують і інші види цих гірських утворень - грязьові.Такі незвичайні вулкани можна побачити в Криму. У полиново-типчаково степу Керченського півострова знаходиться дивовижна сопка - Джау-Тепе. 
    Назва в перекладі на українську - «ворожа гора», і воно виправдано, адже в XVII столітті цей вулкан знищив поселення, що розташовувалося на його схилі. Збереглися відомості про шість виверженнях Джау-Тепе, останнє з яких відбулося в 1942 році, після чого вулкан замовк, як надовго - ніхто не знає. А поки Джау-Тепе - один з найцікавіших геологічних об'єктів Криму, куди нерідко приїжджають ті, хто любить і цінує гірські походи по Криму, а також екологічний туризм в цілому.


                       
Вулкан Джау-Тепе вважається найбільшим на Україну Підйом сопки над рівнем моря - 120 метрів, а над навколишнім ландшафтом - 80. Її добре видно здаля. З 1964 року Джау-Тепе був визнаний пам'яткою природи державного значення.
У сплячому стані «вража гора» мальовнича і зовсім не здається страшною.


Немає коментарів:

Дописати коментар