вівторок, 25 квітня 2017 р.

10 фактів про Чорнобильську АЕС

26 квітня 2017року весь світ згадує жахливу трагедію, що сталася на Чорнобильській АЕС, масштабну катастрофу, погубила життя багатьох тисяч людей. 10 фактів про аварію на ЧАЕС та її наслідки:

1. Найглобальніша техногенна катастрофа - аварія на ЧАЕС (1986р.). За міжнародною шкалою ядерних подій (INES) їй присвоєно сьомий рівень (важка аварія).



2.Чорнобильська АЕС була однією з п'яти атомних станцій України, яка, в залежності від пори року, виробляла від чотирьох до восьми відсотків всієї української електроенергії.

3. Після аварії на Чорнобильській АЕС сумарний вихід радіоактивних матеріалів становив 50 мільйонів кюрі, що рівнозначно наслідкам вибухів 500 атомних бомб, скинутих в 1945 році на Хіросіму.

4. На ліквідацію наслідків вибуху на ЧАЕС було мобілізовано 600 тисяч чоловік зі всього Радянського Союзу.


5. На Чорнобильській атомній електростанції радіоактивного опромінення зазнали майже 8,4 млн. жителів Білорусії, Україні та Росії.

6. Навколо Чорнобильської АЕС, непридатними для проживання залишилися 150 тисяч квадратних кілометрів.


7. Сім мільйонів «чорнобильців» досі отримують компенсації. Виплати своїм громадянам здійснюють Росія, Україна і Білорусь. Україна витрачає на це 5-7% від усіх своїх соціальних виплат, Білорусь - 6,1%. Люди, які втратили своє здоров'я при ліквідації наслідків, отримують різні пільги.

8. До сьогодні близько 97% радіоактивного матеріалу 4-го реактора ЧАЕС знаходиться під саркофагом – це єдиний об'єкт , який забезпечує захист України і всього світу від радіації.


9. У 1988 році композитор Мікаел Таривердієв склав Симфонію для органу «Чорнобиль», а через 20 років у 2008 році італійський співак Адріано Челентано випустив пісню "Sognando Chornobel» («Мені сниться Чорнобиль»).


10. Журнал Forbes визнав зону навколо Чорнобильської атомної електростанції одним із «суперекстравагантних туристичних місць, де можна і відпочити, і побачити те, чого більше немає ніде в світі».


Немає коментарів:

Дописати коментар