середа, 5 квітня 2017 р.

Долина нарцисів

                   Унікальність "Долини нарцисів"

      В урочищі Кіреші між річками Тиса та Хустець знаходиться унікальна долина. Один раз на рік вона перетворюється на справжнє диво. На зеленому оксамиті трав сходять мільйони білих зірочок диких нарцисів. Легким квітковим туманом вони вкривають підніжжя карпатських гір, створюючи просто дивовижної краси картину. Входить до світової мережі заповідників ЮНЕСКО.

      У “Долині нарцисів” дивує одне – висота (180 м над морем) і клімат (середньорічна температура +8,5°С та 850 мм річних опадів), за яких природно  Нарцис поетичний ніде більше в Європі не зростає. Його домівка – це гори, причому, полонинські верховини понад верхньою межею лісів, аж до альпійських лук. У проміжку висот 1000-1500 метрів над морем, він, часом, утворює суцільні нарцисові поля, такі ж як і біля Хуста.


     Яким же чином високогірний Нарцис поетичний втрапив на рівнину і чому? Думки вчених розійшлись з цього питання – існує дві кардинально протилежні гіпотези: природна і штучна. Домінуючою, на нині, є природна, так звана, гляціарна або ж льодовикова гіпотеза. Відповідно до її візій, Нарцис поетичний розповсюдився по південно-східній Європі у льодовиковий період, дійшовши до Східних Карпат, де шлях до подальшої експансії йому перекрили льодовики Головного вододільного хребта. Саме тому нині нарциси зростають на Свидівці і Мармаросах, але не трапляються на сусідній Чорногорі чи у Ґорґанах. Ці події відбувались десь у між 100-м і 10-м тисячоліттями назад від нині. На той час, – в умовах холодного клімату, – Нарцис зростав на рівнинах басейну середньої течії Дунаю. Коли, понад 10 тисяч років тому, почалось глобальне потепління і льодовики розтанули, Нарцис поетичний, відступив високо у гори, де клімат й досі той самий, що й у льодовикову епоху… Проте, незрозуміло чому, він залишився на закарпатських рівнинах вздовж заплав Тиси, де панує теплий клімат…


На противагу гляціарній, штучна гіпотеза пропонує альтернативне пояснення – засадження “Долини нарцисів” людиною… Скоріше всього, Нарцис поетичний був принесений із гір у якості декоративної рослини, а потім став “утікачем” із садів місцевих жителів, котрі, до слова, культивують його й досі. На користь цього може свідчити досвід культивування цієї рослини по другу сторону Атлантики – в Америці. У Північну Америку Нарцис поетичний був завезений на початку XVIII, де вирощувався у садах. Одначе, він швидко поширився у дикій природі, утворивши суцільні квітучі поля по усій східній частині материка: від Квебеку й Онтаріо у Канаді до Джорджії та Луїзіани у США… Іншим, хоча й слабшим, арґументом на користь штучного походження “Долини нарцисів” є місцеві перекази про середньовічні епідемії “чорної смерті” – чуми, в околицях Хуста. Померлих ховали у братських могилах, на яких висаджували принесені із гір Нарциси… Тут безпосередньо вказується на людський фактор, що призвів до появи “Долини нарцисів”. Так чи інакше, але за кілька століть Нарцис поетичний, здичавів, розмножився і утворив сучасні рівнинні популяції.

Немає коментарів:

Дописати коментар