неділя, 16 грудня 2018 р.

Церква посеред озера

                       Церква посеред озера
Затоплена церква біля села Ржищів є однією з найдивовижніших і незвичайних пам'яток Київської області.

        Складно повірити, але колись на тому самому місці, де нині розлилося водосховище, розташовувалося мальовниче українське село Гусинці. Однією з головних визначних пам'яток тутешніх місць була старовинна церква, побудована ще на початку 19-го століття. Але в 70-х роках минулого століття, під час спорудження Канівського водосховища, невелике село виявилося глибоко під водою. Тепер ви не знайдете його на жодній карті - воно припинило своє існування. Незатопленими виявилися лише рідкісні пагорби, які утворили невеликі острівці. На краю цього села на одному з пагорбів стояла церква, яка дивним чином вціліла і стоїть по серед Дніпра на невеликому острівці.
Побудована ця церква в 1812 році місцевим поміщиком в стилі українського бароко.

Будівля вражає своєю архітектурою. Воно змогло встояти, не дивлячись на вітру, дощі і воду. Це єдина пам'ятка, яка збереглася і нагадує про минулі часи.
Протягом довгого часу святиня була кинута напризволяще в протистоянні проти стихій. Загублений острівець обростав очеретом. А храм в Гусинці - легендами. Подейкують, на церковні свята з серця річки лунав розкотистий дзвін дзвонів. Був він чути і в туман, допомагаючи рибалкам знайти дорогу додому.


        Навіть в той час, коли церква поступово ставала руїною вона не переставала бути місцем паломництва. Довгий час дістатися до цього крихітного острівця можна було лише по воді, під'їхавши моторним човном від причалу Ржищева. Взимку люди йшли до церкви прямо по замерзлому водосховищу.
Відновити руйнується храм в Ржищеві взялася релігійна громада УПЦ з Борисполя. Будівля церкви було визнано аварійним, але характер руйнувань був оборотним. Тому в 2011 році на пожертви почалася реставрація церкви.


   Нині, побудована в стилі українського барокко, церква піднімається куполами над темними водами Канівського водосховища майже у всій своїй красі.

Немає коментарів:

Дописати коментар