вівторок, 30 жовтня 2018 р.

Найзахоплюючі печери України

             Найзахоплюючі печери України
     Дива бувають не лише створені людьми з цегли чи каменю, заліза на які ми їздимо дивитись на інші континенти, частини світу, а місця, які створила сама природа, і звуться вони – печери.
    В Україні дуже багато унікальних печер, які знають в цілому світі,  найбільше їх в Західній Україні та в Криму.

                                Кришталева печера (с.Кривче, Тернопільщина)
 

Особливістю цієї печери є те, що в ній підвищена іонізація повітря та води, абсолютна відсутність патогенних організмів (віруси). А зовсім нещодавно тут виявили мінеральний болотний мул та воду. Тобто в найближчий час печеру можуть перетворити в лікувальний центр. Окремі ділянки печери – закриті для туристів для збереження унікального мікроклімату та «комфорту» кристалів.

                                                       Печера Попелюшка
 

У Новоселицькому районі Чернівеччини розташована третя за довжиною у світі гіпсова печера – Попелюшка. Довжина її розвіданих ходів – 91 045 метрів. Зауважимо, печера досі не пройдена до кінця і щороку дослідники відкривають нові проходи і тунелі. У печері є й затоплені частини. Загалом, вона вирізняється аномально великими розмірами підземних галерей, майже невичерпними запасами спелеоресурсів, унікальними вторинними мінеральними відкладами і утвореннями.
                                                      Солдатська печера
 

 Найглибша печера України. ЇЇ глибина сягає 500 м та 2100 м протяжністю. Вона розташована  Кримському півострові, масив Карабі-Яйли. Назву свою отримала на честь безіменних воїнів, які полягли в роки Великої Вітчизняної війни.


                                                       Оптимістична печера

         

Оптимістична печера  – найдовша у Європі та друга за довжиною у світі після американської печери Флінт-Рідж (Мамонтова печера). Довжина всіх її лабіринтів 240 км. Тут можна знайти неймовірні ходи, галереї, зали та кристали. Особливо вразить після важкого шляху Заозерний край – зал підземної краси, схожий на музей, де блищать кристали, а на стінах неймовірні природні малюнки.

                                                          Червоні печери
        

Червоні печери – це цілий комплекс печер неподалік 3,5 км від села Перевальне у вузькій гірській ущелені серед однойменного урочища Кизил-Коба. печери утворені річкою Субаткан і поділяються на дві частини підземним озером.
Всередині печера нагадує шестиповерховий лабіринт і без провідника знайти вихід новачку буде дуже важко.

                                                          Мармурова печера
    
   Ця печера  – найгарніша та і є однією з найбільш відвідуваних у Європі.
Печеру відкрили не так вже й давно – у 1987 році на нижньому плато гірського масиву Чатир-Даг неподалік села Мармурове Сімферопольського району. На вході до неї споруджено штучний 10-метровий тунель. Перша галерея – це «Галерея казок», тут сталагміти нагадують відомих усім героїв. До кінця важко повірити, що усе це – створила природа. На протязі всієї екскурсії печера має чим вас дивувати.

                                     Печера Атлантида (Хмельницька область)
                             

Печера Атлантида відома спелеологам всього світу, завдяки тому, що в ній чітко виділено три яруси (поверхи).

Її відкрили у 1969 року неподалік села Завалля, Кам’янець-Подільського району, а досліджувати почали аж через 6 років. Загальна довжина печери складає 2400 м.  Атлантида більша, від найглибшої Солдатської печерпи на 300 м.

Уся печера прикрашена сталактитами та сталагмітами, які на світлі виблискують усіма можливими кольорами. Обладнаних маршрутів в печері немає. Так що для прогулянки тут не обійтися без спеціального спорядження та доброї спортивної форми.
                                 Печера Романія або Дружба (Закарпаття)

 Печера захована в лісі на околиці села Мала Уголька, що знаходиться в Тячівському районі Закарпатської області. Загальна довжина печери 1 км, а глибина – 46 метрів  Щоб потрапити в середину потрібно пролізти через природній кам’яний колодязь, з задопомогою спеціального спорядження, навичків альпінізму та з дозволу адміністрації Карпатського заповідника.

Але повірте, те, побачите всередині, варте таких зусиль.
Романія вважається найбільшою печерою Українських Карпат.

Немає коментарів:

Дописати коментар