середа, 10 жовтня 2018 р.

Український Гранд-Каньйон

              Український Гранд-Каньйон
    Актівський каньйон є одним з 7 природних чудес України. Аналогів у Європі не існує, знаходиться в Миколаївській області у Вознесенському районі поблизу села Актово.
 

Загальна площа каньйону становить 250 гектарів. Подекуди заглибини вивітрених гранітів досягають 40-50 метрів. Загальна довжина каньйону сягає більш ніж п’ять кілометрів. Особливістю каньйону є його комплекс утворень, що складається з валунів, гранітних скель, що доповнюється водною та степовою екосистемами. До того ж, усе це розміщується чи не на найстарішій
частині в усій Євразії.


   Каньйон вважається єдиним у Європі, який за геолого-ландшафтними показниками в точності повторює знамениті каньйони Північної Америки, такий собі Гранд-Каньйон в мініатюрі. Каньйон є частиною регіонального ландшафтного парку «Гранітно-Степове Побужжя».


За скіфських часів у долині каньйону ховали царів. Наші предки вважали, що саме це місце межує зі світом Богів. В XVI-XVIII століттях у скелях ховались козаки та влаштовували засідки. Ходять легенди, що козаки ховали свої скарби здобуті у боях у велетенських скелях.



       Попри свою унікальність та красу каньйон відвідує мало туристів. Причиною цьому вважають його важкодоступність, адже він становить розлом посеред своєрідної пустелі. Спуск в долину досить складний та небезпечний – не кожен наважиться подолати цей шлях.


Немає коментарів:

Дописати коментар