неділя, 29 квітня 2018 р.

Український Стоунхендж

                        Український  Стоунхендж
        На північному заході Житомирської області розташований заказник, який носить назву «Кам’яне село». Він знаходиться недалеко від села  Рудня-Замисловецька. Існує багато припущень про походження цих брил. Деякі вчені вважають, що валуни – це залишки древніх гір; інші дослідники припускають, що камені було занесено льодовиком.


Також існує версія, що розташування каменів нагадує розміщення домів у селищах, а розміри деяких з них відповідні розміру будинків. Звідси виникає легенда, яка оповідає про багате село і жадібних хазяїв, що їх покарав Господь і перетворив їхнє село на кам’яні брили. За іншою легендою урочище – це місце, де Господь бився із темними силами. Вірити у домисли чи ні – кожен вирішує для себе сам. Але деякі камені дійсно нагадують сільські будинки, серед яких можна знайти "школу" і "церкву".


    Особливо вирізняється валун зі "слідами Бога", на якому можна помітити сліди людської ступні. Багато хто вірить, що цей камінь має особливу енергетику і здатний виконувати бажання. Місцеві жителі його називають «українським Стоунхенджем». На дуже великій території розташовуються великі валуни. Упродовж тривалого часу їх відшліфовували проливні дощі. Зараз же на цих валунах росте дуже багато моху. Якщо дивитися на ці валуни з певної відстані, тоді їх можна прийняти за невелике поселення на узліссі.




 Велика кількість людей задаються тільки одним питанням: «Як ці валуни змогли опинитися в цих лісах на великій відстані від гірських масивів» Але відповіді на це питання не знають навіть люди, які прожили в цьому селі все своє життя. Одна з наявних версій говорить про те, що ці валуни є залишками гір. Саме з них в стародавні часи спустилися ленники і стерли значний шар грунту. А ось інші історики схильні вважати, що валуни були принесені льодовиками з передгір’я скандинавських гір. Яким би чином валуни там не опинилися, саме місце протягом багатьох років обросло великою кількістю легенд.



Немає коментарів:

Дописати коментар