четвер, 19 квітня 2018 р.

Синє озеро в Карпатах

                                  Синє озеро в Карпатах
     Озеро з першого погляду вражає своєю унікальністю і красою. Синє озеро — гірське озеро в Карпатах, гідрологічна пам'ятка природи місцевого значення. Розташоване на висоті 600 м над рівнем моря на південно-західних схилах гірського масиву Синяк, на північ від села Синяка Мукачівського району.
Площа озера – близько 2-х га.


 Високогірне озеро підноситься на 600 м над рівнем моря. За розміром воно невелике і складається з двох воронок. Передбачається, що це кратери вимерлих вулканів, які були затоплені водою. Так як живить озеро сірководневе джерело, його води насичені корисними мінералами і надає озеру приємний синюватий колір, але в ньому не водиться ні риба, ні земноводні, ні комахи.


Точної дати утворення Синього озера ніхто не назве, але точно відомо, що утворилось воно після вулканічних процесів, які відбувались свого часу в Карпатах. В середині минулого століття Синє озеро було більше схожим на озеро, ніж на болото, але пройшли роки, екосистема регіону почала змінюватись, як результат, берега почали заростати очеретом, який все більше і більше відвойовував території у води.


Останні десять років серед науковців та екологів точиться жвава дискусія - чи потрібно штучно розчищати Синє озеро, чи залишати все як є. Одні вважають, що не варто втручатись в природні процеси, а інші відстоюють думку, що з болота що утворилось, необхідно позбутися, перетворивши його на озеро, тим самим давши туристам більш мальовничий туристичний об'єкт.

                           

Немає коментарів:

Дописати коментар