понеділок, 26 березня 2018 р.

Цілющий скарб карпатського краю

        Цілющий скарб карпатського краю
       Карпати – це не лише гори, прохолодні гірські річки та кришталеве повітря, а й м’який  клімат у поєднанні зі цілющими мінеральними джерелами.
Всім відомо про лікувальний ефект унікальної природної води - Моршинської. Видобувають її у Львівській області в невеликому мальовничому містечку Моршин. Там же розташований і однойменний курорт з санаторіями.


Мінеральна вода, видобута з природних джерел, здавна славиться своїми цілющими властивостями. Вона може не тільки втамувати спрагу, але ще і допомогти позбутися різних хронічних захворювань. Як відзначають фахівці, лікувальний ефект води залежить, перш за все, від наявності мінералів, температури, хімічного складу.



Кабмін України своєю постановою присвоїв родовищу «Моршинське» статус унікального. Моршинська вода відноситься до столової, має низький рівень мінералізації. Саме тому її можна пити без обмежень. Також вода має збалансований мінеральний склад, тому штучної технологічної доробки вона не потребує.


З геологічної точки зору Моршинське родовище займає чималу територію біля м. Моршин. Але вода виходить на поверхню лише з декількох джерел, розташованих на території курортної зони у букових лісах.



Подальший шлях води розпочинається з каптажів природних джерел, куди потрапляє вода, самоплином витікаючи з джерела. Каптажі – спеціальні водозбірні споруди, що захищають джерела від зовнішніх впливів.

До цих підземних водозаборів під’єднано трубопровід, що веде до заводу, розташованого неподалік. За рахунок різниці у висотах вода тече трубами самоплином, без використання насосів.

   Ось таким чином природна вода швидко й без жодних зовнішніх впливів потрапляє на завод, де її одразу розливають у пляшки.
До речі, 2018 року Моршин святкує 140 років з часу відкриття першого курортно-туристичного сезону.



Немає коментарів:

Дописати коментар