понеділок, 8 січня 2018 р.

Білий Слон у Карпатах

                Білий Слон у Карпатах
      На вершині гори Піп-Іван, що в українських Карпатах, розташована астрономічна й метеорологічна обсерваторія під умовною назвою Білий Слон.
                       
    Це найвище розташована споруда в Україні (2028 метрів над рівнем моря), де колись жили й працювали люди. Вона діяла ще в далеких 1938-1944 роках. Після Першої світової війни Польща вирішила збудувати обсерваторію для астрономічних і метеорологічних спостережень, а також для потреб авіації. Будівництво розпочали в 1936 році. Основною робочою силою були гуцули, на чиїх спинах карпатський камінь-гіпсовик, будівельний матеріал для споруди, піднімали на гору Піп-Іван. Обладнання замовляли в Шотландії. На той час обсерваторія посідала 2 місце в Європі й 6 у світі за своєю важливістю та значущістю.
    Проте роботі перешкодила Друга світова війна: Білого Слона передавали з рук в руки, допоки не вивезли все обладнання і споруду повністю не обікрали. Місцеві мешканці виносили все, навіть мідні листи з даху та куполу обсерваторії. З них вони зробили великі чани, в яких і понині варять сир на полонинах.
        Останнім часом іде мова про відродження Білого Слона. В лютому 2015 року на спільній конференції українських та польських науковців було затверджено план робіт з відновлення автентичного вигляду цього об’єкту. Відкрити споруду планують уже в 2018 році. Вона буде багатофункціональною: тут розміщуватиметься і високогірний навчальний корпус, і потужна метеорологічна станція, і власне обсерваторія. Планують також відкриття туристичного притулку та опорного пункту для надзвичайників.

Немає коментарів:

Дописати коментар