неділя, 11 червня 2017 р.

Десять найгарячіших місць на Землі

Десять найгарячіших місць на Землі
Ви мрієте про те, щоб переселитися в жарку країну, де ніколи не буває довгої холодної зими? Проте у світі є області, здатні здивувати навіть найзапекліших любителів спеки.
Пустеля Лут (Іран)
Найжаркішим місцем планети визнана іранська пустеля, де в 2005 році була зафіксована температура 70 градусів. Це величезне піщане поле простягнулося з півночі на південь майже на 900 кілометрів. Учені з'ясували, що посеред її барханів не виживають навіть бактерії, тому Лут - це ще і саме безживне місце нашої планети : продукти там не псуються, а якщо туди випадково забреде тварина, то її труп не погниє, а перетвориться на мумію.

                                  
Западина Данакіль (Ефіопія)
Ця ефіопська долина - одно з самих негостинних місць світу і одночасно найбільш низьке місце африканського континенту (рівень моря розташовується на 120 метрів вище!). Дістатися до западини Данакіль на дикому віддаленому північному сході країни дуже важко, та і знаходитися там важко, адже середня температура повітря вважається мало не найвищою на планеті - 34 градуси.
У всьому винен велетенський тектонічний розлом, із-за якого в покритою застиглою лавою долині вас очікує величезна кількість діючих і згаслих вулканів.

Пустинні землі штату Квинсленд (Австралія)
У австралійському штаті Квинсленд є і смарагдово-зелені тропічні ліси, і золотисті пляжі, і досить населені міста.
А туристів зі всього світу зазвичай ваблять національні парки або узбережжя. Але є і інший Квинсленд з величезними безживними територіями, покритий мертвими неврожайними землями. Найвищої відмітки температура в цих місцях досягала в 2003 році - тоді стовпчик термометра піднявся до 68 градусів.
                     
Місто Ель-Азизія  (Лівія)
Невелике містечко приблизно в 55 кілометрах від Тріполі (оточує його мертва покрита пісками пустеля біля берега Середземного моря) прославилося в 1922 році через те, що там був зафіксований абсолютний температурний рекорд - 57,8 градусів за шкалою Цельсія. Ель-Азизія досі залишається одним їх найжаркіших місць на Землі, що не заважає там постійно мешкати 4 тисячам жителів.

                                    
Долина смерті  (Каліфорнія, США)
Національний парк на кордоні американських штатів Каліфорнії і Невади оспорює пальму першості найжаркішого і посушливішого місця світу. Долина Смерті - це велетенська западина, розташована на 85 метрів нижче рівня моря. Найбільш висока температура - 56 градусів - була відмічена в 1913 році. Влітку спекотливі простори небезпечні для людей, зате взимку, коли стовпчик термометра спрямовується вниз, ці місця наповнюються туристами: кожному хочеться побувати в найжаркішому місці Америк
и.



Турфанська западина (Китай)
Тисячі людей постійно мешкають в китайському місті Турфан. Їм доводиться боротися з жахливим місцевим кліматом, адже середня температура літа - майже 39 градусів. Проте їм вдалося створити посеред пустелі квітучий оазис, що забезпечує околиці овочами і фруктами. А найвища температура в цих місцях ( 67 градусів) була зафіксована в тектонічній Турфанській западині, розташованій посеред пустелі Такла-Макан.
                                                                       
Оазис Гадамес  (Лівія)
На північному заході Лівії знаходиться місто-оазис Гадамес, відомий упродовж століть ще з римських часів як точка перетину караванних шляхів, як місце, де втомлені і змучені жарою погоничі верблюдів могли знайти відпочинок і їжу. Архітектурний ансамбль селенію, над створенням якого працювали багато народів, занесений в список культурної спадщини ЮНЕСКО. А ще Гадамес відомий як одне з найжаркіших міст світу : зазвичай в найтеплішому місяці стовпчик термометра скаче навколо відмітки 41 градус, але іноді може піднятися і до 50.

                              
Кибуц Тират-Цві (Ізраїль)
Прийнято вважати, що це невелике селище з'явилося на карті на захід від річки Іордан зовсім нещодавно, в 1937 році, коли там оселилася група євреїв, що бігли від нацистів. Проте розкопки довели, що перші люди прийшли в ці місця тисячоліття тому. Сучасні мешканці кибуца героїчно б'ються з кліматом: в 1942 році в цьому місці був відмічений абсолютний рекорд того часу - температура піднялася до 54 градусів. Це не заважає місцевим жителям непогано заробляти, вирощуючи фініки і продаючи їх в різні країни світу.
Місто Тимбукту (Малі)
Приблизно тисячу років назад на півночі сучасної держави Малі було засновано місто, через декілька віків що перетворився на великий ісламський духовний центр, наповнений, мечетями і медресе, де досі зберігаються цінні древні манускрипти. Туристів в Тимбукту притягають передусім старовинні глинобитні будівлі, що дивом збереглися, занесені в список Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО. Головне для мандрівників - не планувати поїздку на травень, коли середня температура складає 43 градуси.

Судан
У спекотливий посушливий Судан варто їхати лише тим, хто спокійно переносить жару вище 35 градусів. Найстійкіші і витриваліші напевно захочуть добратися і до межі нубійської пустелі, де знаходиться долина Вади-Халфа, відома не лише пам'ятниками з рунічним листом, але і тим, що середня температура літа одна з найвищих на планеті - 42 градуси. Втім, ніхто не дасть гарантій, що коли в цьому місці опинитеся ви, стовпчик термометра не підніметься до 50 градусів, як це вже бувало не раз. 



Немає коментарів:

Дописати коментар