понеділок, 27 березня 2017 р.

Ужгородські сакури

                              УЖГОРОДСЬКІ САКУРИ
    У другій половині квітня Ужгород перетворюється на справжній райський сад, адже починає цвісти екзотична японська вишня - сакура. Ці дерева ростуть лише в Японії, кількох штатах Америки та на Закарпатті.
Кожний рік, щоб побачити красиве природне явище, в Ужгород з'їжджаються тисячі туристів.


Пік цвітіння, коли гілки сакури вкриваються пишним рожевим квітом - неймовірно захоплююче явище. Саме в Ужгороді знаходиться найбільша в Європі алея сакур, що простягнулася вздовж берега річки Уж.


    Давня японська традиція милуватися квітками декоративної вишні – сакури – прижилася і на Закарпатті. Звичай пікніків під квітнучими деревами (ханамі) виник у Японії ще у VIІI столітті. Цвітіння сакури – короткочасне і прекрасне видовище, яке для японців символізує інтенсивність та водночас вразливість і швидкоплинність життя (скажімо, квіти сакури малювали на своїх літаках камікадзе).
      Ужгород – одне з небагатьох місць у Європі, де масово росте сакура. Закарпатська легенда розповідає, що сакури везла у подарунок імператору Францу-Йосипу японська делагація. Підприємливі місцеві мешканці викрали у них кілька саджанців, які згодом продали в Ужгороді під виглядом фруктових дерев. Згідно з офіційною історичною версією, дерева сакури впровадила в Ужгороді на початку 1920-х років тодішня чеська адміністрація, коли активно розбудовувала мікрорайон Галагов (теперішній центр міста). Тамтешня болотиста місцевість не підходила багатьом рослинам, а ось сакури успішно прижилися у м’якому закарпатському кліматі.


Насолодитися спогляданням сакури в Ужгороді можна наприкінці квітня-початку травня (початок сезону масового цвітіння кожного року може змінюватися залежно від погодних умов).

1 коментар:

  1. А ще в Закарпатті є долина нарцисів - одна така в Європі.Взагалі Україна прекрасна!

    ВідповістиВидалити