четвер, 9 березня 2017 р.

Водоспад Учан-Су - найвищий в Україні

Водоспад Учан-Су — найвищий в Україні

      Учан-Су - найвищий водоспад України, і цим все сказано! Складно описати, яке видовище створює потік води, що падає з висоти 98 метрів. Ця висота перевищує висоту Ніагарського водоспаду в два рази. Вода вдаряється об уступи і розлітається якби водяним пилом.
Статуя орла, який летить вгору назустріч струменям, знаходиться біля самого великого уступу. Він віщає маленьку водозабірну споруду, з якої вода надходить у водосховища на горі Могабі. Між іншим, з кримськотатарської мови назва водоспаду перекладається, як "вода, що летить".





Особливо гарний Учан-Су після сильних опадів або підчас весняного танення снігу в горах. Сріблястою здається стрічка води на сірому тлі скель, навколо, немов величезні колони, стоять попелясто-сірі стовбури сосен. Повітря наповнене мільйонами дрібних крапельок води, дрібним пилом що у променях Сонця грає всіма кольорами веселки, вони лягають на тіло і руки, одяг дуже швидко стає вологим. Шум водоспаду чутний задовго до його появи, а поблизу неможливо розмовляти - слова співрозмовника тонуть у рокоті Учан-Су. Але влітку, в суху жарку погоду вся краса й велич водоспаду зникають, по вологій скелі течуть тонкі струмки води, через що його жартівливо влітку називають «водокапом». 

Немає коментарів:

Дописати коментар