вівторок, 6 лютого 2018 р.

Дземброня - найвисокогірніше селище України

Дземброня - найвисокогірніше селище України
     Село Дземброня — найближчий населений пункт до гори з тією ж дзвінкою назвою. А ще це чудове місце, щоб втекти від світу або почати захоплюючу подорож Чорногірським хребтом.
                                  Вид на Дземброню, фото Михайло Мочалов
    Високогірна Дземброня — чи не найкраще карпатське село, якщо ви маєте на меті втечу від цивілізації. Неймовірні краєвиди, чисте гірське повітря, ліси та полонини дозволяють без жодних докорів сумління назвати Дземброню центром зеленого туризму.
 
                       Ранкові тумани в Дземброні, фото Олександр Науменко
Дземброня. Трохи дивно звучить, чи не так? З назвою селища пов’язано кілька легенд. Перша досить невинна, вона стверджує, що польські жовніри довго шукали в околицях якусь шляхтянку, вигукуючи: “Ґдзє Броня?” Інша версія більш цікава, не без карпатської містики. Вона наполягає, ніби топонім “Дземброня” походить від угорського слова “святкування”, і пов’язаний він з тим, що у день літнього сонцестояння неподалік села, на Вухатому Камені, мольфари приносили жертви богам… 


                             Світанок в Дземброні, фото Дмитро Косменко

     Постійних жителів в селі — 245-300 осіб, тобто це справжній рай для туристів, які обирають місце для відпочинку за принципом “чим менше людей — тим краще”. Приємне усамітнення вам забезпечене. Питома назва села звучить як “Берестецька Дземброня”, його намагалися перейменувати у Берестечко, але таке ім’я не прижилося, тому рішенням народного референдуму селу повернули його “рідну” назву: Дземброня.
                                Ніч в Дземброні, фото Олександр Науменко
   Хоча Дземброня лежить вдалині від великих доріг, у селі бували і Леся Українка, і Василь Стефаник, а ще подейкують, ніби атмосфера саме цього села надихнула Сергія Параджанова зняти “Тіні забутих предків” — хоча зйомки проходили не тут, а у Верховині та Криворівні.
   За враженнями зовсім не обов'язково збиратися за кордон! Унікальні природні парки, краєвиди, від яких перехоплює подих, розкішні палаци - все це є у нас!

Немає коментарів:

Дописати коментар