середа, 30 серпня 2017 р.

Найстаріші дерева в Україні

            Найстаріші  дерева  в Україні
    В Україні росте 43 дерева, яким 1000 і більше років, із них олива у Нікітському ботанічному саду та ялівець на мисі Сарич  мають по 2000 років.
   Найстарше дерево України ‒ олива. Вона росте у Нікітському ботанічному саду в Криму, олива плодоносить до цього часу. За деревом ретельно доглядають. Щоб йому не шкодили туристи, обмежують час фотосесій. 
                                    
На  роль найстаршого дерева України претендує і  ялівець, якому теж 2000 років. Дерево  росте на мисі Сарич біля колишнього кордону лісника "Сарич". Його обхват становить 4,90 м, а висота – 15 м.
  Найстарше фісташкове дерево України теж росте у Нікітському ботанічному саду. Його вік ‒ 1500-1700 років. Воно найтовстіше, хоч і не найвище, дерево в Україні. Має обхват стовбура ‒ понад 10 метрів. Дерево має дупло, у якому вільно поміщається три людини. Найстаріші дерева Нікітского ботанічного саду можуть прожити як мінімум ще 100 років.
Дуб-Чемпіон ‒ найстарший дуб в Україні. Він росте у селі Стужиця на Закарпатті. Його вік 1200- 1300 років, висота 30 метрів.Для дубів дуже небезпечні блискавки, Дуб-Чемпіон має сліди кількох ударів. У нас в Україні жодне дерево не має громовідводу. А коштує він не більше 1000 гривень. Крім того під такі старі дуби необхідно встановлювати підпори та пломбувати дупла.
В цьому ж селі росте «син» Чемпіона ‒ Дідо-дуб. Він має вік 1100-1200 років, окружність стовбура – 9,1 метра. Місцеві мешканці відзначають позитивну енергетику, яка йде від цих дубів.
Найстарша липа України ‒ липа Богдана Хмельницького у Золочівському районі на Львівщині. Дереву від 500 до 800 років. Росте біля шосе. За легендою, під липою відпочивав видатний гетьман перед Зборівської битвою у 1648 році. Висота дерева ‒ 15 метрів, обхват ‒ сім.

Немає коментарів:

Дописати коментар